Creșterea economică a Rusiei a încetinit în ultimul an, iar măsurile Occidentului de a penaliza Moscova pentru anexarea Crimeei riscă să provoace stagnarea PIB, în acest an.
Autoritățile ruse, care trebuie să își respecte obligațiile sociale asumate, caută noi mijloace pentru acoperirea deficitelor din bugetele regionale.
„La o ședință cu președintele Putin a fost luată decizia de a da dreptul regiunilor să introducă o taxă pe vânzări de până la 3%”, a declarat o persoană apropiată situației, publicației Wall Street Journal.
Nu este clar când va fi introdusă noua taxă.
La începutul lunii iulie, ministrul de Finanțe Anton Siluanov a spus că guvernul analizează introducerea unei taxe de 3% pe vânzări.
Măsura trebuie să fie aprobată de către Parlament, care își va relua activitatea după vacanța de vară.
Noua taxă va exercita o presiune suplimentară asupra activităților de afaceri din Rusia, în special asupra sectorului de consum care, potrivit băncii centrale, este unul dintre principalele motoare ale creșterii economice.
În schimb, această taxă va permite guvernelor regionale să se finanțeze fără să mai recurgă la piețele de împrumut costisitoare.
Introducerea taxei va spori însă presiunile inflaționiste și va complica eforturile băncii centrale de a ține sub control creșterea prețurilor.
Banca centrală a majorat deja de trei ori dobânzile în acest an, în total cu 2,5 puncte procentuale, pentru a tempera creșterea prețurilor de consum provocată de deprecierea rublei, în urma ieșirilor de capital determinate de sancțiunile occidentale.